Francuska zapiekanka

Lata temu jadłam zapiekankę francuską, już nie pamiętam nawet gdzie. Ale postanowiłam spróbować ją zrobić.

Jak wyszła? Średnio mogę to ocenić, bo nie dane było mi jej zjeść więcej niż małego kawałka – wszystko spałaszował ukochany. Stąd zdjęcie też tylko zdobyczne, między kęsami.



papu Danie Obiad
fartuch Kuchnia Francuska
time Czas przygotowania 5 minut
gotowanie Czas gotowania 1 godzina
obiad Porcje 4

Składniki

500 gramów ziemniaków
100 mililitrów mleka – dałam 3,2%
1 łyżka masła
2 cebule
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 puszka pomidorów krojonych
szczypta gałka muszkatołowa
500 gramów mięsa mielonego – dałam wieprzowe
1 czosnek
szczypta zióła prowansalskich
szczypta bazylii
100 gramów sera żółtego – można dodać co tak naprawdę mamy w lodówce. Ja dałam parmezan i ementaler


francuska_zapiekankaObieramy ziemniaki i myjemy. Gotujemy je ze szczyptą soli. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy masło i smażymy chwilkę. Dodajemy ciepłe mleko i blendujemy (można ugnieść np. widelcem lub ubijakiem). Przyprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Można do smaku dodać soli. Powstaje nam purée.
Na patelni rozpuszczamy trochę tłuszczu (może być olej, ale nie za dużo!), wrzucamy mięso z posiekanym czosnkiem i cebulą. Podsmażamy. Można posolić i popieprzyć, ale nie za dużo. Dodajemy pomidory z puszki. Ja dodałam jeszcze zioła prowansalskie i posiekaną bazylię.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy mięso. Na nie kładziemy nasze purée. Na wierzch kładziemy starty ser.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.

Tagi: ,




Góra ↑
  • Instagram

  • Bloglovin’

    Follow
  • Facebook

  • Polecam!

  • Czas wolny