Grzanki francuskie na słodko

Grzanki francuskie są jednym z najbardziej plastycznych dań. Nie ma na nie idealnego przepisu – każdy lubi je inaczej. Ja wam pokażę bazę, co dodaję, co można dodać, a wy sami wypróbujcie! Czekam na komentarze i wasze przepisy!

Grzanki francuskie kojarzą mi się z dzieciństwem i bardzo mądrym filmem „Sprawa Kramerów”. Notabene bardzo go polecam, gra w nim Meryl Streep i Dustin Hoffman. Tam ojciec przygotowuje synowi właśnie owe grzanki.



papu Danie Śniadanie
fartuch Kuchnia Francuska
time Czas przygotowania 2 minuty
gotowanie Czas gotowania 15 minut
obiad Porcje 2

Składniki
1 kubek mleka
1  jajko
1 łyżka oleju –  ja użyłam rzepakowego
X kromek chleba tostowego, zwykły, jaki chcecie, może być nawet bagietka lub chałka

Mleko do grzanek

  1. Na początek potrzebujemy 1 jajka i kubka mleka. Wpierw wbijamy jajko, jeśli wpadła nam łupka – wyciągamy. Potem wlewamy mleko i mieszamy. To już jest podstawa.

DSC_0159

2. Ja dodaję jeszcze odrobinę cukru i sporo cynamonu. Nie wolno dodawać za dużo cukru, bo grzanki zaczną nam się przypalać podczas smażenia, bo cukier będzie się karmelizował. Tak naprawdę można dodać wiele rzeczy – cukier wanilinowy, imbir, goździki, stewie, ksylitol. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

DSC_0160

3. Jaki chleb do grzanek? Może być każdy, nawet już taki podeschnięty, trzeba go tylko dłużej moczyć przed wrzuceniem na patelnię. Robiłam je już chlebie tostowym, zwykłym, bagietce i chałce. Od tego też zależy ile wam wyjdzie – mi wyszło 8 kromek.


Smażenie

  1. Stawiamy patelnię na niewielkim gazie. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, rozprowadzamy po niej i czekamy chwilkę aż się podgrzeje. Nie czekajcie za długo bo się spali! Z grzankami jest jak z naleśnikami – nie trzeba potem dolewać oleju.

DSC_0162

2. Grzanki wkładamy na chwilkę do płynu, odwracamy i siup, na patelnię. Mi się mieszczą dwie, ale na niektórych patelniach wejdzie nawet 6 – wszystko zależy od pieczywa jakie użyjecie. Grzanki podczas smażenia odwracamy. Czasem robię to i po 3-4 razy, ale ja lubię dobrze podsmażone.

DSC_0161

Smarowanie

  1. Co do grzanek? Tak naprawdę to co chcemy. Robiłam je już z syropem klonowym, masłem orzechowym, masłem czekoladowym, dżemem, bananami, miodem, syropem do kawy, kajmakiem, lemon curd, marmoladą, konfiturami, polewą do deserów, owocami, a znam takich co jadają posypane cukrem.DSC_0163

Tagi: ,




Góra ↑
  • Instagram

  • Bloglovin’

    Follow
  • Facebook

  • Polecam!

  • Czas wolny