Tartaletki różyczki – przepis z dedykacją

Przepis na tartaletki miał się nie pojawić na blogu, bo nie były one szykowane na niego, a na przyjście rodzicielki. No, ale przyjaciółka (którą serdecznie pozdrawiam) zachciała przepis, więc zamieszczę go tutaj by zawsze mogła go znaleźć 🙂

W związku z tym, że zdjęcie było robione do prywatnego fapfolderu, nie ma jego lepszej wersji nad czym teraz ubolewam bo nie wyszyły w połowie tak ładne jak były.



papu Danie Deser
fartuch Kuchnia Francuska
time Czas przygotowania 10 minut + 30 min odstania
gotowanie Czas pieczenia 30 min, 15 min gotowania
obiad Porcje 6

Składniki

1 rolka kupnego ciasta francuskiego
około 6-8 jabłek, najlepiej soczystych
pół szklanki brązowego cukru
ćwierć szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
sok z połowy cytryny
50 gram masła
3 łyżki dżemu (ja dałam truskawkowy)
roztrzepane jajko

można dodać lukier lub cukier puder na wierzch do dekoracji


  1. Jabłka myjemy, przecinamy na pół, wycinamy gniazda. Jeśli mają twarda skórkę można je obrać.
  2. Nożem, lub szatkownicą tniemy je na cieniutkie plasterki.
  3. Plasterki jabłek wkładamy do dużej miski. Zasypujemy brązowym cukrem, cukrem do wypieków, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i sokiem z cytryny. trzeba je delikatnie wymieszać.
  4. Odstawiamy na pół godzinki, aż jabłka puszczą sok.
  5. Sok z jabłek wraz z odrobiną masła gotuj przez około 15 minut na niewielkim ogniu by się sok zagęścił. Odstawiamy.
  6. Rozwijamy ciasto. Formą do tartaletek wycinamy z niego kawałki i umieszczamy w foremkach (jeśli macie silikownowe to nie musicie ich smarować tłuszczem. Ja mam aluminiowe, to pędzelkiem zanurzonym w oleju przecierałam formy by ciasteczka po upieczeniu odeszły od nich). Jeśli zrobi wam się jakaś dziurka – dosztukujcie kawałkiem ciasta łatkę.
  7. Pędzelkiem smarujemy ciasto w formach roztrzepanym jajkiem.
  8. Przechodzimy do układania jabłek w foremkach. Zacznijcie od większych kawałków jabłek, które umieszczacie na brzegu foremki w pionie i następne kawałki nakładajcie na następny z przesunięciem o około centymetr. Kawałek po kawałku dojdziecie do środka i zrobi się nam z tego piękna róża.
  9. Rozgrzewamy piekarnik na 180 °C
  10. Podlewamy tartaletki zagęszczonym sokiem (ale nie dużo, tak by połowa wam została). Do soku, który nam pozostał dodałam trochę dżemu truskawkowego i wymieszałam.
  11. Nakładamy na tartaletki folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika przez około 30-40 min, do miękkości jabłek.
  12. Usuń folię aluminiową, podlej resztką soku i ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut.
  13. Tartaletki powinny się upiec na złocisto-brązowy kolor

Smacznego!

Tak, wiem, na zdjęciu jedna tartaletka jest z bananami, ale to dlatego, że wyjadałam jabłka przy układaniu i zabrakło mi farszu. Tartaletka z bananem to po prostu kawałki owocu położone na ciasto wysmarowane jajkiem i podlewane sokiem z jabłek.

Tagi: , , ,




Góra ↑
  • Instagram

  • Bloglovin’

    Follow
  • Facebook

  • Polecam!

  • Czas wolny